User Tools

Site Tools


ulazi_li_radni_staz_u_njemackoj_u_ukupni_radni_staz_zaposlenika

ACTARIUS Knjigovodstveni Servis

Actarius Grupa d.o.o .

Ogrizovićeva 21, 10000 Zagreb,

Tel 01/382-0010, Mob 091/382-0015, Fax 01/382-0010

http://www.actarius.hr

info@actarius.hr


Ulazi li radni staž u Njemačkoj u ukupni radni staž zaposlenika?

Republika Hrvatska i Savezna Republika Njemačka imaju zaključen ugovor o socijalnom osiguranju, a kojim se reguliraju pitanja iz mirovinskoga osiguranja poput radnoga staža, odnosno uračunavanja istoga kod ostvarenja prava na mirovinu.

Postupak ostvarenja ovih prava pokreće se zahtjevom koji se podnosi Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a koji će se onda u Vaše ime obratiti odgovarajućem inozemnom tijelu kako bi se utvrdile sve potrebne okolnosti koje su značajne za ostvarenje prava s osnova rada u inozemstvu u RH.

Sam postupak, kao i svi formulari za podnošenje zahtjeva te potrebni prilozi, detaljno su izloženi na stranicama HZMO-a. HZMO poziva i potiče sve one koji u sljedećih 5 godina ispunjavaju uvjete za mirovinu da podnesu Zahtjev za utvrđivanjem razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, a jednako tako i da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu, koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja, HZMO-u dostave Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu mirovinu, a sve kako bi se procedura maksimalno ubrzala.

Izvor: http://burza.com.hr/pitanja/radni-odnosi/2014/09/128685-priznavanje-radnog-staza-iz-njemacke-u-hrvatskoj/

ulazi_li_radni_staz_u_njemackoj_u_ukupni_radni_staz_zaposlenika.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)