User Tools

Site Tools


ukidanje_naknade_za_prijevoz_i_obrok

ACTARIUS Knjigovodstveni Servis

Actarius Grupa d.o.o .

Ogrizovićeva 21, 10000 Zagreb,

Tel 01/382-0010, Mob 091/382-0015, Fax 01/382-0010

http://www.actarius.hr

Ukidanje naknade za prijevoz i obrok

auti.jpg

Poslodavac nekad može bez dogovora s radnicima ukinuti dodatne naknade poput plaćenog obroka i putnih troškova. Saznajte kada.

Pitanje: Zaposlena sam u privatnoj firmi i poslodavac nam želi prestati isplaćivati novac za topli obrok i mjesečni prijevoz. Imaju li na to pravo?

Odgovor: U Vašem slučaju potrebno je ispitati na temelju čega poslodavac isplaćuje radnicima naknadu za topli obrok i naknadu za mjesečni prijevoz. Naime, ako su navedene isplate naknada navedene u kolektivnom ugovoru, sporazumu radničkog vijeća i poslodavca ili Vašem ugovoru o radu, tada poslodavac ne može jednostrano donijeti odluku o prestanku plaćanja naknada za topli obrok i mjesečni prijevoz.

U tom slučaju mora sastaviti dodatak kolektivnom ugovoru, sporazumu radničkog vijeća ili ugovoru o radu, kojim će se izmijeniti obveza poslodavca na isplatu navedenih naknada. Kako bi sklopile takav dodatak, obje strane ugovora ili sporazuma (bio to sindikat, radničko vijeće ili radnik) moraju biti suglasni s takvom promjenom.

Međutim, ako se naknada za topli obrok i mjesečni prijevoz isplaćuju temeljem jednostrane odluke poslodavca, tada poslodavac može donijeti novu odluku, kojom će izmijeniti prethodnu i tako ukinuti isplaćivanje naknade radnicima.

Izvor:http://www.moj-posao.net/Savjet/71188/Pravnik-odgovara-Ukidanje-naknade-za-prijevoz-i-obrok/14/

ukidanje_naknade_za_prijevoz_i_obrok.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)