User Tools

Site Tools


sto_s_usmenim_ugovorom_o_radu

ACTARIUS Knjigovodstveni Servis

Actarius Grupa d.o.o .

Ogrizovićeva 21, 10000 Zagreb,

Tel 01/382-0010, Mob 091/382-0015, Fax 01/382-0010

http://www.actarius.hr

Što s 'usmenim' ugovorom o radu?

Potpisali ste ugovor o radu na određeno vrijeme, a nastavili raditi nakon toga? Sve su šanse da sada, pravno gledano, imate ugovor na neodređeno.

Pitanje: Molim Vas za savjet vezano za moj slučaj. Nakon 9 mjeseci nezaposlenosti, 01 kolovoza 2011. započeo mi je ugovor na određeno na tri mjesece. Zadnji dan tog prvobitnog ugovora, rečeno mi je usmeno da mi se ugovor produžuje na još tri mjeseca. Međutim sad je prošlo već dva i pol mjeseca od tog usmenog razgovora i još uvijek nisam dobila nikakav ugovor. S obzirom da se kao približava kraj tom navodnom produženju ugovora na još tri mjeseca zanima me vrijedi li usmeni dogovor kao i pismeni ili sam ja zapravo na neodređeno. Zar ne bi trebao postojati pismeni trag ugovora da radim u toj tvrtki? Mogu li ih tražiti da mi daju pismeni ugovor o tom produženju?

Odgovor: Sukladno odredbama članka 10. Zakona o radu, ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme, za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja. Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme, na temelju kojih se radni odnos s istim radnikom zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine. Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine.

Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama Zakona o radu ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je ugovor o radu sklopljen na neodređeno vrijeme.

Nadalje, odredbom članka 12. Zakona o radu određeno je da se ugovor o radu uvijek sklapa u pisanom obliku. Dakle, u Vašem slučaju može se smatrati da, s obzirom da ste ostali raditi kod istog poslodavca i nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, je taj ugovor (koji je bio sklopljen na određeno vrijeme) postao ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Međutim, prije bilo kakve odluke ili istupa prema poslodavcu, savjetujem Vas da se posavjetujete sa predstavnikom sindikata ili odvjetnikom koji će imati cjelokupan uvid u dokumentaciju koju posjedujete kao i savjetovati Vas znajući puno više informacija o konkretnom slučaju.

Izvor: http://www.moj-posao.net/Savjet/70959/Pravnik-odgovara-Sto-s-usmenim-ugovorom-o-radu/10/

sto_s_usmenim_ugovorom_o_radu.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)