User Tools

Site Tools


prefakturiranje_racuna_za_iznajmljivanje_chartera

Prefakturiranje računa za iznajmljivanje chartera

www.actarius.hr

info@actarius.hr

Radi se o charteru i prefakturiranju računa, brod u vlasništvu tvrtke dali smo u najam (nije fiksno, već određeno prema odrađenom bookingu) tvrtki koja se bavi charter managementom i obavlja sve poslove oko gostiju i plovila za što uredno dobijemo račun (za proviziju, vez, održavanje). U toj situaciji sve je u redu, također nadzor nije imao zamjerki. Međutim imamo situaciju kad je u pitanju tzv. vlasnički tjedan kad brod koristi vlasnik tvrtke. Tvrtka koja inače iznajmljuje brod uredno izda račun kao i svim ostalim gostima za uslugu smještaja s 13% PDV naslovljeno na našu tvrtku. Za taj isti termin mi smo izdali račun za najam plovila (s 25%) i dodatno šaljemo vlasniku račun s 13% (jer je plovilo naše i registrirani smo za pružanje usluga u nautičkom turizmu). Smatrate li to ispravnim postupkom? Konzultirala sam se s računovodstvom druge tvrtke koja se nalazi u istoj situaciji i oni postupaju na taj način, međutim rado bih provjerila situaciju. U slučaju potrebe poslala bih vam i skenirane račune.

S obzirom na to da se u navedenom razdoblju brod koristi kao i u svim drugim razdobljima, pod jednakim uvjetima i jednakim cijenama, ne radi se niti o izuzimanju niti o skrivenim isplatama dobiti.

Izuzimanja i skrivene isplate dobiti su zapravo privatni troškovi vlasnika (dioničara), s njima povezanih osoba i zaposlenika (ako isti nisu obračunani kao plaća), koji terete društvo tj. poduzetnika.

Za plovila, zrakoplove, apartmane i kuće za odmor propisani su uvjeti koliko prihoda se mora ostvariti od uporabe istih tijekom godine, a da bi troškovi korištenja i amortizacije bili porezno priznati.

Ukoliko poduzetnik koristi ovu imovinu i u privatne svrhe, dužan je izdati račun na svoje ime te ga platiti ili kompenzirati (npr. sa dobiti). U suprotnom će biti potrebno obračunati porez na dohodak od kapitala.

S obzirom na to da iz vašeg pitanja proizlazi da se imovina koristi pod istim uvjetima kao i svi ostali kupci, za što se uredno izdaje račun, navedeno postupanje je u poreznom smislu ispravno.

Izvor: https://www.racunovodja.hr/33/prefakturiranje-racuna-za-iznajmljivanje-chartera-uniqueidmRRWSbk196E4DjKFq6pChAheL-SkszJ0mA2NZjcT5StU3e6wBmGCrQ/?uri_view_type=4

prefakturiranje_racuna_za_iznajmljivanje_chartera.txt · Last modified: 2020/10/22 05:42 by gasparovic