User Tools

Site Tools


prava_radnika_u_slucaju_davanja_otkaza

Prava radnika u slučaju davanja otkaza

www.actarius.hr

info@actarius.hr

U slučaju da redovito otkazujete svoj ugovor o radu, tada prvenstveno morate takav otkaz dostaviti svojem poslodavcu pisanim putem.

Pitanje:

Radim 12 godina u jednoj firmi, od početka na neodređeno vrijeme. Zanima me koja su moja prava ako sama dam otkaz?

Odgovor:

U slučaju da redovito otkazujete svoj ugovor o radu, tada prvenstveno morate takav otkaz dostaviti svojem poslodavcu pisanim putem, tj. otkaz je valjan jedino ako je u pisanom obliku, ne usmenom. Nakon dostave otkaza (u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu) morate odraditi otkazni rok. Sukladno odredbama Zakona o radu otkazni rok u slučaju kada radnik radi duže od 10 godina kod istog poslodavca iznosi 2 mjeseca i 2 tjedna. Međutim, u slučaju da imate važan objektivni razlog, tada zakonski otkazni rok može iznositi mjesec dana. Također, moguće je kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu odrediti i kraći otkazni rok kada radnik otkazuje ugovor o radu, tako da bi trebalo provjeriti svoj ugovor o radu ili kolektivni ugovor, ako se isti primjenjuje. Za vrijeme otkaznog roka imate pravo uz naknadu plaće biti odsutni s posla 4 sata tjedno radi traženja novog posla. Također, ako niste iskoristili razmjerni dio godišnjeg odmora sa zadnjim danom otkaznog roka, tada Vam je poslodavac dužan isplatiti naknadu za neiskorištene dane godišnjeg odmora.

Također je bitno napomenuti da bi svakako trebali provjeriti svoj ugovor o radu, pravilnik o radu poslodavca (ako poslodavca ima pravilnik) te kolektivni ugovor (ako se primjenjuje), a kako bi imali uvid u eventualna dodatna prava koja bi imali.

U slučaju da dajete izvanredni otkaz, tada se primjenjuju sva pravila kao i kod redovitog otkaza, osim primjene otkaznog roka koji ne postoji. Naravno, s obzirom da nema otkaznog roka tada radnik ne može koristiti niti pravo biti odsutan s posla 4 sata tjedno za traženje novog posla.

Izvor: https://www.moj-posao.net/Savjet/76983/Prava-radnika-u-slucaju-davanja-otkaza/12/

prava_radnika_u_slucaju_davanja_otkaza.txt · Last modified: 2017/11/24 06:01 by gasparovic