User Tools

Site Tools


porezna_uprava_je_sve_agresivnija_vazno_-_blizi_se_vrijeme_poreznih_prijava

ACTARIUS Knjigovodstveni Servis

Actarius Grupa d.o.o .

Ogrizovićeva 21, 10000 Zagreb,

Tel 01/382-0010, Mob 091/382-0015, Fax 01/382-0010

http://www.actarius.hr

Bliži se vrijeme poreznih prijava

Porezna uprava je sve agresivnija – VAŽNO!!!

porezna-uprava-radit-ce-i-u-subotu-do-15-sati_ca_large.jpg

Većina fizičkih osoba radi kod poslodavca za što ostvaruje plaću koja predstavlja jedan od vidova dohotka – dohodak od nesamostalnog rada.

Generalno, ako cijelu godinu radite kod jednog poslodavca i ne ostvarite druge vidove dohotka koji su oporezivi (drugi dohodak, dohodak iz inozemstva itd.), nije potrebno da podnosite poreznu prijavu jer će Vam poslodavac uravnotežiti poreze putem konačnog obračuna sa zadnjom isplatom u godini. Međutim, postavlja se pitanje što ako promijenite poslodavca u tijeku godine?

Promjena poslodavca u tijeku godine i obveza podnošenja porezne prijave

Zakon i Pravilnik o porezu na dohodak propisuju obvezu podnošenja porezne prijave za fizičke osobe koje u jednom poreznom razdoblju rade kod više od jednog poslodavca istodobno.

Porezna uprava pod terminom „istodobno“ podrazumijeva da u tijeku kalendarske godine u istom mjesecu ostvarite primitke od više od jednog poslodavca.

Gdje je logika navedene odredbe?

Zamislite da ste dali otkaz 13.4.2011. godine, te da na novo radno mjesto stupate 14.4.2011. godine. Oba poslodavca isplaćuju plaću za tekući mjesec u narednom mjesecu (u primjeru za travanj u svibnju).

Na prvi pogled se čini da ne radite kod dva poslodavca istodobno jer ste kod jednog raskinuli radni odnos, a sljedeći dan ste počeli raditi kod drugog.

Ipak, prvi pogled je pogrešan radi sljedećeg:

- oba dva poslodavca su Vam u svibnju isplatili plaću za travanj (svaki za svoj dio mjeseca);

- oba dva poslodavca su Vam pri tome koristila osobni odbitak;

- poslodavac koji je drugi vršio isplatu u mjesecu nije uzeo u obzir da ste kod prvog poslodavca već iskoristili porezni razred po stopi od 12%. Radi navedenog, gledajući na godišnjoj razini, platili ste manje poreza i prireza što je argument u korist zakonskoj obvezi podnošenja porezne prijave.

Što se promijenilo?

Država je bez novca, te se javlja snažan pritisak na Poreznu upravu da prikupi sve više i više novca.

Iz navedenog razloga, Porezna uprava se sve više informatizira, te detaljnije nadgleda sve obveznike, pri čemu nisu izuzeti ni obični građani.

Po dostupnim informacijama, Porezna uprava je prije nekoliko dana iz svog internog sustava „izvukla“ približno 5.000 fizičkih osoba koje su u tijeku 2010. godine primili isplate od dva poslodavca u istom mjesecu, te zatražila da podnesu poreznu prijavu (ako istu već nisu podnijeli).

Pazite, kazna za nepodnošenje porezne prijave sukladno Općem poreznom zakonu iznosi od 5.000 do 500.000 HRK.

Zaključak

Ako ste u 2011. godini promijenili poslodavca i primili uplate od dva poslodavca u istom mjesecu, obvezno podnesite prijavu poreza na dohodak.

Vrijeme provlačenja je završilo…..

Izvor: http://www.profitiraj.hr/novosti/porezna-uprava-je-sve-agresivnija-%E2%80%93-vazno/

porezna_uprava_je_sve_agresivnija_vazno_-_blizi_se_vrijeme_poreznih_prijava.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)