User Tools

Site Tools


obracun_place_za_rad_nedjeljom_i_praznicima_06.09.2013

Obračun plaće za rad nedjeljom i praznicima

Za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću. Poslodavac je dužan isplatiti povećanu plaću kada ste raditi nedjeljom i praznikom.

Pitanje;

Zanima me kako se prema zakonu na plaći trebaju obračunavati nedjelje i praznici? Naime, našla sam se u situaciji da mi je poslodavac nedjelju isplatio kao 35%, a ne kao da sada sa 135%, a praznik umjesto 150% samo 50% pa me zanima dali je to pravno gledano u redu ili je time prekršio zakon? Prema takvom obračunu plaće ispada da sam za sat vremena rada nedjeljom i praznikom plaćena manje nego običnim danom.

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 86. Zakona o radu, za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću. Poslodavac je dužan isplatiti povećanu plaću kada ste raditi nedjeljom i praznikom. Zakon o radu ne određuje koliko povećana plaća se mora isplatiti radniku, ali često odredbe kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu određuju iznose tj. postotke povećane plaće koji se moraju isplatiti

Dakle, način kako Vam je poslodavac isplatio plaću za rad nedjeljom i praznikom nije zakonit, te Vam je poslodavac dužan isplatiti povećanu plaću, sukladno odredbama kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu ako poslodavac ima pravilnik o radu ili je obveznik nekog kolektivnog ugovora. U slučaju da Vam poslodavac ne želi isplatiti tako povećanu plaću, a ujedno Vam je uručio obračun plaće s umanjenim iznosima, tada svoje potraživanje možete ostvariti putem suda ili nekim drugim putem ako je tako određeno pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom.

Prije bilo kakvih pravnih koraka, svakako preporučujem da se prethodno savjetujete s predstavnikom sindikata ili odvjetnikom, koji će Vam detaljnije protumačiti Vaša prava te što sve možete poduzeti.

Actarius Grupa d.o.o.

info@actarius.hr

Izvor:http://www.moj-posao.net/Savjet/73235/Obracun-place-za-rad-nedjeljom-i-praznicima/14/

obracun_place_za_rad_nedjeljom_i_praznicima_06.09.2013.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)