User Tools

Site Tools


kupci_uzmite_racun_jer_porezni_inspektori_vrebaju_iz_sacekusa

ACTARIUS Knjigovodstveni Servis

Actarius Grupa d.o.o .

Ogrizovićeva 21, 10000 Zagreb,

Tel 01/382-0010, Mob 091/382-0015, Fax 01/382-0010

http://www.actarius.hr

Kupci uzmite račun jer porezni inspektori vrebaju iz sačekuša

157272.jpg

Ljudi oprez! Nakon što kupite robu u trgovini obavezno uzmite račun jer u suprotnom uhvati li vas porezni inspektor bez tog papirića bit ćete kažnjeni s 50 kuna. I to na licu mjesta!

Kako javlja Večernji list, Porezna je uprava proteklih dana krenula u provjeru naplate roba i usluga pa stoga i kontrolira izdavanje računa, ususret uvođenju fiskalnih blagajni. Naime, zbog rasta sive ekonomije i utaje poreza, priprema se uvođenje jedinstvenog sustava koji bilježi ukupni promet i promet po poreznim stopama iz svih blagajni u bazi podataka u Poreznoj upravi.

“Svrha kontrole postojeće zakonske odredbe nije naplata 50 kuna od građana, već promocija porezne discipline i porezne kulture. Postupci provjere izdavanja računa građanima obavljaju se svakodnevno”, pojasnili su iz Porezne uprave.

Prema Zakonu o PDV-u, kupci moraju uzeti račun, imati ga pri izlasku iz prodavaonice i pokazati ovlaštenoj osobi ako ona to zatraži, u suprotnom im na licu mjesta može biti naplaćeno 50 kuna kazne. Za trgovca (pravnu osobu) ona je tisuću do 200.000 kuna ne iskažu li se u računu svi propisani podaci te ako se ne istakne obavijest o obvezi izdavanja i uzimanja računa. Između 50 i 100 tisuća kuna predviđena je kazna za fizičku osobu odgovornu za rad trgovine zanemari li zakonske propise.

Izvor: http://www.profitiraj.hr/novosti/kupci-uzmite-racun-jer-porezni-inspektori-vrebaju-iz-sacekusa/

kupci_uzmite_racun_jer_porezni_inspektori_vrebaju_iz_sacekusa.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)