User Tools

Site Tools


fiksna_placa_ne_iskljucuje_placanje_prekovremenog_rad_25.09.2012

ACTARIUS Knjigovodstveni Servis

Actarius Grupa d.o.o .

Ogrizovićeva 21, 10000 Zagreb,

Tel 01/382-0010, Mob 091/382-0015, Fax 01/382-0010

http://www.actarius.hr

Fiksna plaća ne isključuje plaćanje prekovremenog rada

images.jpg

Za svaki rad u otežanim uvjetima, prekovremeni ili rad noću, rad nedjeljom, blagdanom il nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću, sve sukladno članku 86. Zakona o radu.

Pitanje:

Molila bih da mi pojasnite, ako imam ugovor s fiksnom plaćom, to bi trebalo značiti da se prekovremeni sati ne plaćaju, je li tako? Što je s radom nedjeljom, noćnim satima i blagdanima? Znači li to da nemam pravo na naknadu tih dana, tj. za naknadu radnih sati u tim periodima?

Odgovor:

Sukladno odredbama Zakona o radu, redovno puno radno vrijeme radnika u Republici Hrvatskoj može trajati najduže 40 sati tjedno (uz određene iznimke). Ugovori o radu radnika, ako se sklapaju za puno radno vrijeme se vrlo često sklapaju s iznosom mjesečne plaće koja je fiksno određena, bez obzira koliko radnih sati ima određeni kalendarski mjesec tj. koliko radnih sati radnik odradi taj kalendarski mjesec.

Ponekad se plaće isplaćuju sukladno broju radnih sati u kalendarskom mjesecu, te tada plaća može varirati iz mjeseca u mjesec, ali je tada radni sat radnika određen u fiksnom iznosu. Također, ponekad se radnicima isplaćuju plaće u varijabilnom iznosu, ovisno npr. o uspjehu u radu, te iz tog razloga plaća zna varirati iz mjeseca u mjesec, no i tada poslodavac mora isplatiti radniku barem minimalnu plaću sukladno odredbama Zakona o minimalnoj plaći.

Međutim, bez obzira na koji od gore navedenih načina se isplaćuje plaća, ista se isplaćuje za (najčešće) redovno puno radno vrijeme od 40 sati tjedno. Za svaki rad u otežanim uvjetima, prekovremeni ili rad noću, rad nedjeljom, blagdanom il nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću, sve sukladno članku 86. Zakona o radu.

Samim Zakonom o radu nije predviđeno kolika povećana plaća mora biti, već se isto najčešće određuje pravilnicima o radu poslodavca ili kolektivnim ugovorom.

Dakle, imate pravo na povećanu plaću ako radite nedjeljom, noću i blagdanima.

Izvor: http://www.moj-posao.net/Savjet/71957/Fiksna-placa-ne-iskljucuje-placanje-prekovremenog-rada/9/

fiksna_placa_ne_iskljucuje_placanje_prekovremenog_rad_25.09.2012.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)