User Tools

Site Tools


da_li_je_moguce_otkupiti_prodati_automobil_kupljen_na_firmu_po_simbolicnoj_cijeni

ACTARIUS Knjigovodstveni Servis

Actarius Grupa d.o.o .

Ogrizovićeva 21, 10000 Zagreb,

Tel 01/382-0010, Mob 091/382-0015, Fax 01/382-0010

http://www.actarius.hr

Da li je moguće otkupiti, prodati automobil kupljen na firmu po simboličnoj cijeni?

auto-_kupnja_.jpg

Da li je moguće osobni automobil kupljen na tvrtku i amortiziran ( sada je gotovo šest godina) otkupiti, prodati po simboličnoj cijeni? Mišljenja i reakcije mojih kolega su različita: neki su u svojim tvvrtkama otkupili po simboličnoj cijeni vozilo nakon što je bilo amortizirano (vrijednost knjigovodstvena=0 ), a drugi kažu da se jedino može prodati po tržišnoj cijeni.

Odgovor:

Neovisno o tome što je automobil amortiziran i knjigovodstvena vrijednost mu je nula, isti se treba prodati po tržnoj cijeni u trenutku prodaje. Tržna cijena je ujedno i osnovica za obračun poreza na dodanu vrijednost.

Kada bi se automobil (ili bilo koja druga stvar ili usluga) prodao ispod tržne cijene, razlika do tržne cijene ima karakter plaće ako se automobil prodaje zaposleniku, drugog dohotka ako se prodaje osobama koje nisu u radnom odnosu, ili skrivene isplate ako se prodaje članu društva.

Na plaću, drugi dohodak, skrivene isplate trebalo bi obračunati propisane doprinose i poreze, s time da se smatra da je ta razlika neto iznos koji treba preračunati u bruto iznos i onda obračunati i platiti odgovarajuće doprinose i poreze.

To proizlazi iz odredbi Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dohodak.

Izvor:http://www.racunovodja.hr/da-li-ga-je-mogu-ce-otkupiti-prodati-automobil-kupljen-na-firmu-po-simbolicnoj-cijeni-uniqueidRCViWTptZHKKR9gb8ZvmpHGe7JDK3fzn/?PHPSESSID=413578f5cef83c6bcbfa3a9369742f72

da_li_je_moguce_otkupiti_prodati_automobil_kupljen_na_firmu_po_simbolicnoj_cijeni.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)