User Tools

Site Tools


brexit_-_uk_u_poreznom_smislu_postaje_treca_zemlja

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

brexit_-_uk_u_poreznom_smislu_postaje_treca_zemlja [2021/01/20 07:03]
gasparovic created
brexit_-_uk_u_poreznom_smislu_postaje_treca_zemlja [2021/01/20 07:05] (current)
gasparovic
Line 1: Line 1:
 **BREXIT - UK u poreznom smislu postaje treća zemlja** **BREXIT - UK u poreznom smislu postaje treća zemlja**
 +
 +
 +www.actarius.hr
 +
 +info@actarius.hr
 +
 +
 +
 +
 +Završeno je prijelazno razdoblje za povlačenje UK iz EU, što znači da se, od 1. siječnja 2021. u odnosima između EU i UK, primjenjuju pravila i postupci za oporezivanje,​ kao između EU i bilo koje treće zemlje.
 +
 +Porezni obveznici iz EU će od sada u poslovima s UK plaćati PDV pri uvozu, a pri izvozu će obvezan biti carinski postupak. Ako je prijevoz dobara počeo prije kraja prijelaznog razdoblja, a dobra su stigla u UK ili EU nakon prijelaznog razdoblja, vrijedit će stara pravila, kao da je isporuka bila u EU.
 +
 +Sastavni dio Sporazuma o povlačenju je i Protokol o Irskoj/ Sjevernoj Irskoj, prema kojemu će se isporuka dobara između EU i Sjeverne Irske oporezivati isto kao i prije.
 +
 +Zahtjevi za povrat PDV-a koji je porezni obveznik sa sjedištem u EU platio u UK u razdoblju do 31. prosinca 2020., podnose se putem elektroničkog sustava najkasnije 31. ožujka 2021. Uvjeti za povrat PDV-a ostaju isti kao prije. Zahtjevi za povrat PDV-a koji je porezni obveznik sa sjedištem u EU platio u UK nakon prijelaznog razdoblja moći će se ostvariti u skladu s postupkom povrata PDVa za treće zemlje. RH i UK potvrdile su uzajamnost na području povrata PDV-a. UK je potvrdila da će nastaviti vraćati PDV hrvatskim tvrtkama i nakon prijelaznog razdoblja.
 +
 +
 +izvor: UHY-Novosti-2021-01.pdf (uhyincroatia.com)
 +
brexit_-_uk_u_poreznom_smislu_postaje_treca_zemlja.txt · Last modified: 2021/01/20 07:05 by gasparovic