User Tools

Site Tools


brexit_-_uk_u_poreznom_smislu_postaje_treca_zemlja

BREXIT - UK u poreznom smislu postaje treća zemlja

www.actarius.hr

info@actarius.hr

Završeno je prijelazno razdoblje za povlačenje UK iz EU, što znači da se, od 1. siječnja 2021. u odnosima između EU i UK, primjenjuju pravila i postupci za oporezivanje, kao između EU i bilo koje treće zemlje.

Porezni obveznici iz EU će od sada u poslovima s UK plaćati PDV pri uvozu, a pri izvozu će obvezan biti carinski postupak. Ako je prijevoz dobara počeo prije kraja prijelaznog razdoblja, a dobra su stigla u UK ili EU nakon prijelaznog razdoblja, vrijedit će stara pravila, kao da je isporuka bila u EU.

Sastavni dio Sporazuma o povlačenju je i Protokol o Irskoj/ Sjevernoj Irskoj, prema kojemu će se isporuka dobara između EU i Sjeverne Irske oporezivati isto kao i prije.

Zahtjevi za povrat PDV-a koji je porezni obveznik sa sjedištem u EU platio u UK u razdoblju do 31. prosinca 2020., podnose se putem elektroničkog sustava najkasnije 31. ožujka 2021. Uvjeti za povrat PDV-a ostaju isti kao prije. Zahtjevi za povrat PDV-a koji je porezni obveznik sa sjedištem u EU platio u UK nakon prijelaznog razdoblja moći će se ostvariti u skladu s postupkom povrata PDVa za treće zemlje. RH i UK potvrdile su uzajamnost na području povrata PDV-a. UK je potvrdila da će nastaviti vraćati PDV hrvatskim tvrtkama i nakon prijelaznog razdoblja.

izvor: UHY-Novosti-2021-01.pdf (uhyincroatia.com)

brexit_-_uk_u_poreznom_smislu_postaje_treca_zemlja.txt · Last modified: 2021/01/20 07:05 by gasparovic